Video metrics

Vier belangrijke videomarketing metrics

Hoe je het ook draait of keert, we zijn allemaal vergroeid met onze smartphone. Daardoor is online video misschien wel het krachtigste marketing medium van de 21e eeuw. Het dicht namelijk probleemloos de kloof tussen doelgroep en bedrijfsdoelen. Dit betekent echter niet dat we klakkeloos een video kunnen uploaden en er meteen resultaat van kunnen verwachten.

Om het meest uit onze video content te halen, mag er één ding zeker niet over het hoofd gezien worden: strategie. De strategie bepaalt namelijk waar een video het beste kan renderen, en testen is hierbij cruciaal. Zo moeten we evalueren met welke doelgroepen, placements, thumbnails,… we het hoogste rendement halen. Om dit te achterhalen moeten we leunen op data. Maar welke key-metrics zijn nu het belangrijkste voor een efficiënte strategische push? Een overzicht van de 4 voornaamste statistieken.

1. De Engagement Rate

De engagement rate verwijst naar “hoelang een kijker op een video is gefocust”, en wordt gemeten als een “percentage van de bekeken video”. De gemiddelde engagement rate van een video geeft aan of de video al dan niet als interessant wordt aanzien door je doelgroep.

Afhankelijk van het placement platform (Facebook Instagram, YouTube,…) kunnen we bijvoorbeeld zien op welk tijdstip de video-engagement begint af te nemen. Hierdoor kunnen we experimenteren met verschillende advertentie momenten, om zodoende de video campagne te optimaliseren. Is de engagement rate op de globale lijn aan de lage kant? Dan moeten we misschien wel experimenteren met een volledig nieuwe video of met andere (social) media kanalen, want misschien wordt de key-demographic helemaal niet bereikt.

2. De Play Rate

De Play Rate is het percentage bezoekers dat daadwerkelijk op afspelen heeft geklikt, en de video is gaan bekijken. Deze statistiek onthult verschillende zaken, namelijk:

  • Hoe interessant de video eruitziet.
  • Of de video gelinkt is aan een relevant zoekwoord.
  • Of video locatie (op de website) voldoende in het oog springt.

Als de Play Rate aan de lag kant is, dan betekent dit doorgaans dat mensen simpelweg de video content negeren. Gelukkig kunnen we bijsturen door:

  • De video-size te vergroten zodat deze meer in het oog springt.
  • De thumbnail te wijzigen (bv. een meer contrasterende kleuren combinatie gebruiken).
  • De titels en beschrijving “keyword-relevant” te maken
  • De video content naar een betere bestemmingspagina te verplaatsen.

3. View Count

De View Count is miscchien wel de eenvoudigste, maar tevens ook een van de belangrijkste metrics om te gebruiken. De View Count heeft namelijk een psychologisch effect op je kijkers. Mensen kijken vaak naar het aantal weergaven van een video als bewijs van hoe goed een video is, en dit kan ertoe leiden dat meer mensen jouw content gaan bekijken. Om deze vorm van “social proof” een handje te helpen is het dus een goed idee om de video zoveel mogelijk te promoten, door deze te delen op social media, door deze te boosten, of door deze op te nemen in een nieuwsbrief.

4. De Click-Through-Rate

Voor bedrijven die video’s maken met de bedoeling meer conversies te genereren, is de Click-Through-Rate een cruciale statistiek. Het is het percentage clicks, in relatie tot het aantal weergaven van een video. Bijvoorbeeld: Als een video 100 keer in de YouTube feeds wordt weergegeven, en er vijf keer op de video wordt geklikt, dan hebben we een CTR van 5%.

Het is dus een krachtige metric om te bepalen of viewers de content daadwerkelijk waarderen.

Daarenboven is er nog een manier waarop de CTR kan worden toegepast op de videomarketingstrategie. De CTR kan namelijk ook gebruikt worden om de snelheid bij te houden waarmee mensen op een bepaalde call-to-action (CTA) klikken. Al deze data kan worden getrackt in Google Analytics, en a.d.h.v. CTR kan de content en placement van de video worden aangepast.