fbpx

Het groeiend belang van vertical video

Waarom is vertical video de toekomst?

Iedereen is het er intussen over eens: video marketing is de toekomst. Videos verhogen de vertrouwensband tussen merk en klant, en zijn moeilijker te manipuleren dan foto’s. In die zin, is video een zeer eerlijk medium. De cijfers liegen niet. Zo’n 91% van de consumenten zegt regelmatig videos te bekijken m.b.t. producten of diensten waarin ze geïnteresseerd zijn. Sterker nog, 84% van de consumenten gaan pas over tot de aankoop van een bepaald product of dienst na het bekijken van een branded video.

Een andere opvallende trend is dat er meer en meer ‘mobiel’ naar video gekeken wordt. Dit komt voornamelijk door de groeiende populariteit van smartphones & social media.

Een logisch gevolg hiervan is dat ‘vertical videos’ aan een serieuze opmars bezig zijn. Hoewel er in het verleden vaak afkeurend werd gedaan over vertical video valt de impact van het ‘smalle frame’ niet langer te ontkennen. In dit artikel belichten we dan ook met plezier de vijf voornaamste redenen waarom vertical videos kunnen leiden tot betere conversion rates en hogere verkoopscijfers.

 

1. Ergonomie van de smartphone

We zouden het haast vergeten, maar de basisfunctie van de smartphone is nog steeds bellen en opgebeld worden. Om die reden is de ‘aspect-ratio’ van ons scherm verticaal. Je houdt je telefoon toch niet horizontaal tegen je oor? Verticaal ligt nu eenmaal makkelijker in de hand.

Omdat een smartphone scherm verticaal is, beïnvloedt dit de online experience. Uit onderzoek blijkt dat social media veelal mobiel geraadpleegd worden, en dat dit voornamelijk verticaal gebeurd. Vertical videos zijn dus meer norm dan uitzondering.

Een studie van MOVR Mobile Overview Report wees uit dat maar liefst 94% van alle smartphone gebruikers zijn of haar telefoon verticaal houdt wanneer hij/zij videos bekijkt, zelfs als deze videos eigenlijk bedoeld waren om horizontaal bekeken te worden. Waarom zou je dan geen vertical content maken?

 

2. Social Networks zijn ‘mobile-friendly’

Omdat de wereld meer en meer naar mobile nijgt, moeten de social networks wel volgen. Voor hen is het immers van uiterst belang dat de consument zoveel mogelijk tijd besteed op hun social apps. Daarom worden sociale media apps ontwikkeld vanuit een ‘vertical’ standpunt.

social media

Een verticale UI zorgt ervoor dat verschillende functies op een meer intuïtieve en natuurlijke manier gebruikt kunnen worden. Door de smartphone rechtop te houden, kun je bv. gemakkelijker typen of bepaalde menu’s openen.

Op die manier zijn social apps niet alleen ‘mobile-friendly’, ze zijn ook geoptimaliseerd voor alle mobiele ervaringen (dus ook voor video).

 

3. Vertical video’s halen en hoger rendement

Adverteerders die vertical video’s gebruiken om hun producten of diensten te promoten, zien vaak betere resultaten als het gaat om views en engagement.

Een voorbeeld. Wibbitz (een platform dat “automated video’s” creëert), zag hun view-count stijgen met maar liefst 130 % door simpelweg meer vertical videos te produceren. Sterker nog, het gebruik van vertical videos leidde tot een viervoud aan engagement op Facebook.

Volgens marketing specialist Dan Grossman is dit succes grotendeels te wijten aan het feit dat vertical video’s de aandacht van de kijker beter weten te grijpen. Omdat een vertical video het hele scherm opvult is er dan ook geen plaats voor afleiding.

Ook de muziekindustrie is ondertussen op de kar gesprongen. Artiesten zoals Ariana Grande, Shawn Mendes en de K-Pop boyband BTS (die momenteel op #1 staan in de Billboard 200), maken allemaal gebruik van vertical music videos om hun view-count én populariteit te verhogen:

4. Trek de aandacht

We kaartten het eerder al aan: als je horizontale video’s bekijkt maar de smartphone gewoon rechtop houdt, verlies je al snel de aandacht. Er zijn gewoonweg te veel verschillende prikkels te zien op het scherm, waardoor we onze aandacht niet op één iets kunnen vestigen!

Statistieken leren ons dat we slechts 10 à 15 seconden de tijd hebben om ​​potentiële kopers kennis te laten maken met ons product of dienst. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we die beperkte aandacht niet willen delen met andere advertenties of afleidingen.

Vertical video’s stellen mensen in staat zich te concentreren op wat echt belangrijk is: het merk of het product. Er is geen andere content die om hun aandacht vecht, geen comment-section die hun nieuwsgierigheid prikkelt. Er is alleen een video op volledig scherm. Vertical video’s zetten jouw merk of boodschap in de spotlight!

Ariana Grande Vertical Video

MediaBrix, een digitaal reclamebureau, voerde een intern experiment uit om te zien hoe hun “completion rates” beïnvloed worden wanneer horizontale video’s gebruikt worden in een verticale omgeving. Wat blijkt? Minder dan 30% van de gebruikers zal hun telefoon zijwaarts draaien om een horizontale ​​advertentie te bekijken.

En zelfs als ze dat al doen, worden horizontale video’s slechts voor 14% bekeken. Verticale videoadvertenties die in verticale omgevingen weergegeven worden daarentegen, zien een completion rate van maar liefst 90%!

 

5. Luiheid: de aard van het beestje

Zelfreflectie is het begin van alle wijsheid, en de eerlijkheid gebied het ons om toe te geven dat we gewoon allemaal inherent lui zijn. Een minimale inspanning is al snel “te veel werk”. Dit komt omdat we in onze vrije tijd vaak een passievere houding aannemen. Zeker als we gewoon wat doorheen onze Facebook of Instagram-feed aan het scrollen zijn.

Ook bij het lezen van e-mails of het doorzoeken van onze foto’s zullen we maar zelden onze smartphones zijwaarts draaien. Vertical viewing is simpelweg een gewoonte. En de mens is dan ook een gewoontedier.

Video’s zijn ook een stuk gemakkelijker te filmen in “vertical mode”. Het klinkt misschien vreemd, maar in tijden van snelle, spontane video’s is het veel eenvoudiger om je telefoon rechtop te houden om snel even een ​​video te ‘snappen’.

Vertical Video Trend Filming

Wil je de aandacht van je doelgroep dus niet verliezen? Maak dan zeker gebruik van de kracht van vertical videos.

Meer informatie omtrent dit onderwerp? Get in touch!